вівторок, 14 квітня 2020 р.

5 клас. Роальд Дал – автор «найсмачнішої» сучасної казки «Чарлі і шоколадна фабрика». Чарівний і повчальний світ казки


Маршрутний лист уроку
15 квітня 2020
5 клас
Зарубіжна література
Тема. Роальд Дал – автор «найсмачнішої» сучасної казки «Чарлі і шоколадна фабрика». Чарівний і повчальний світ казки


1.     Опрацювати інтерактивну книгу «Роальд Дал «Чарлі і шоколадна фабрика"

Якщо інтерактивна книга не відкривається

1.     Перегляньте «Відеоурок. Р. Дал. Життя і творчість. "Чарлі і шоколадна фабрика" (1-5 розділи книги)» 


2.     Переглянути відео «Книжковий світ. Роальд Дал. Чарлі і шоколадна фабрика»

3.     Опрацювати відео «Хто такий Роальд Дал? | Кіно тижня #8» 

 та біографію Роальда ДалаЗавдання: Підготувати та записати 5 запитань до автора.

4.     Ознайомитись із буктрейлером до книги «БУКТРЕЙЛЕР Роальд ДАЛ «Чарлі і шоколадна фабрика»»


5.     Читати «Чарлі і шоколадна фабрика» повністю  або  скорочено

6.     Опрацювати сюжет та аналіз твору.

 Сюжет твору

          Маленький хлопчик Чарлі Бакет живе у бідності. Мешкає він разом зі свою сім'єю (мамою, татом, двома бабусями та двома дідусями) у маленькій дерев'яній хатинці на краю великого міста. Йому раз на рік — на день народження — даруюють єдиний дарунок — маленький шоколадний батончик.
          У цьому ж самому місті живе ексцентричний виробник шоколаду Віллі Вонка, який закрив свою фабрику для сторонніх очей після того, як його конкуренти викрали кілька таємних рецептів. І ось, одного дня, газета повідомляє, що Вонка знову відкриває фабрику, але тільки для кількох щасливців: вони повинні знайти п'ять Золотих квитків, які будуть заховані під обгортками п'яти шкоколадних батончиків і наприкінці екскурсії всі вони як спеціальний дарунок отримують пожиттєвий запас солодощів. Перші чотири Золотих квитка знаходять: жадібний хлопець Авґустус Ґлуп; дівчина, розбещена батьками, Верука Солт; дівчина, котра цілий день жує жуйку, Віолета Бореґард і Майк Тіві, хлопець, який тільки те й робить, що дивиться телевізор.
           Останнього дня січня, Чарлі йде дуже голодним додому і знаходить в канаві присипану снігом однодоларову банкноту. Він купує два шоколадних батончика і в другому знаходить п'ятий та останній Золотий квиток. У квитку написано, що екскурсія фабрикою розпочнеться 1 лютого о 10 годині ранку, а також, що він може взяти з собою одного чи двох родичів. Батьки Чарлі вирішили дозволити дідуню Джо, який колись працював на фабриці, піти з ним.
             Під час ескурсії фабрикою діти зустрічають умпа-лумпів, расу маленьких людей, які допомагають Віллі Вонці робити різні солодощі. На фабриці всі діти, за винятком Чарлі, не звертають уваги на попередження Вонки і потрапляють по черзі в різні ситуації, які змушують їх покинути фабрику. Під час кожного такого покидання умпа-лумпи співають про них моральну пісню. Оскільки в кінці залишається тільки Чарлі, Вонка вітає його з перемогою і пояснивши реальну причину ескурсії, називає його своїм наступником. Вони летять у великому скляному ліфті до будинку Чарлі, а інші четверо дітей йдуть додому. В будинку, Вонка запрошує всю родину Чарлі перебратися до нього на фабрику.
Аналіз твору повісті «Чарлі і шоколадна фабрика», Роальд Дал:
Тема: цікаві пригоди хлопчика Чарлі та його друзів на казковій шоколадній фабриці.
Ідея: найголовніше для людини в її житті - це мати чудову родину, членів якої об'єднують любов, повага та розуміння.
Головна думка: Діти мають бути дітьми і вірити в чудо. Люди мають боротися зі своїми вадами та прагнути позбавитися від них, а не ставати їх рабами. Уславлюється геніальний людський розум, що здатен поєднати мрію з реальністю. Щастя не тільки у грошах. Головне - це теплі людські взаємини, любов і розуміння рідних і близьких. Люди, навіть з геніальними здібностями та величезними багатствами, не мають бути самотніми.
Сюжетний план:
Експозиція: життя і мрії родини Бакетів
Зав’язка: щасливий квиток Чарлі
Розвиток дії: пригоди в чарівному світі шоколадної фабрики
Кульмінація: Чарлі залишився один на фабриці
Розв’язка: Чарлі разом з родиною переїздить на фабрику Віллі Вонкі.

 За бажанням:
1  1. Прослухайте аудіокнигу «Чарлі і шоколадна фабрика» за твором Р.Дал (1-6 розділи)

        

Домашнє завдання. Підготувати та записати 5 запитань до автора за матеріалами відео «Хто такий Роальд Дал?» Записати відомості про письменника, розподіливши їх за темами (Біографічні відомості; Цікаві факти). Читати повість «Роальд Дал «Чарлі і шоколадна фабрика». Надіслати фото виконаного завдання до 15.00 год. 15.04.2020

Немає коментарів:

Дописати коментар